Marcus Wandts rymdresa

Den här sidan kommer uppdateras efterhand.

Den 29:e januari hade vi en livestream, ett In-flight call med Marcus Wandt – direkt från rymdstationen ISS! Sändningen visades direkt på denna webbsida.

Länk till samtalet med Marcus Wandt på YouTube, 29 januari kl 14:25

Livesändning med Marcus Wandt
Bild: ESA

Marcus Wandt är född 1980 och växte upp svenska Hammarö, vid strandkanten av Vänern. Han har också norska rötter på sin på mammas sida. Att bli astronaut var aldrig hans huvudplan, men han hade en dröm som växte sig allt starkare.

Att skapa, bygga, reparera och fixa saker har alltid varit ett stort intresse för Marcus. Han kombinerade sina studier inom elektroteknik med en lovande karriär som pilot.

Marcus har flugit som militär strids- och testpilot under de senaste två decennier. Som överstelöjtnant i Flygvapnet och chef för flygverksamheten på Saab Aeronautics, definierar han sig själv som en handlingsorienterad tänkare som kan anpassa sig snabbt till olika uppdrag.

Bild: Axiom Space

Över 22 500 astronautkandidater från alla ESA:s medlemsstater sökte tjänsten och utifrån dessa valdes 17 slutkandidater ut – Marcus Wandt från Sverige var en av dessa 17 och fick påbörja en intensivträning inför rymdfärden.

Som projektastronaut är hans jobb på ESA kopplat till ett tidsbegränsat avtal. Marcus är den andra svenska astronauten som anställs av ESA för att flyga i rymden. Han följer i fotspår av Christer Fuglesang, som flög två rymdfärjeuppdrag 2006 och 2009. Svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir har också varit i rymden, men som en NASA-astronaut. Alla tre har svenskt medborgarskap. Marcus kommer resa den sjuttonde januari 2024 från det klassiska rymdcentret Kennedy Space Center i Florida.

Det är Axiom Space som arrangerar resan (Ax-3) genom ett samarbete med den amerikanska rymdstyrelsen NASA och företaget SpaceX. Besättningen består, förutom Marcus, av uppdragsspecialist och befälhavare Michael López-Alegría, pilot Walter Villadei, överste i det italienska flygvapnet samt uppdragsspecialisten Alper Gezeravci från Turkiet.

Befälhavaren Michael är en mycket erfaren tidigare amerikanskspansk astronaut som hittills varit i rymden i 258 dagar. Han var bland annat del av besättningen på den internationella rymdstationen när Sveriges första astronaut Christer Fuglesang gjorde sitt uppdrag vintern 2006.

Besättningen på Axiom Mission 3. Från vänster: Michael López-Alegría (USA), Walter Villadei (Italien), Alper Gezeravci (Turkiet) och Marcus Wandt (Sverige).

Bild: Axiom Space


Hör Marcus berätta om hur han förbereder sig inför resan till rymdstationen ISS och hur en dag ser ut på det europiska astronautcentret i Köln i Tyskland.

Marcus Wandt berättar om det in flight call han planerar att göra till elever i Sverige när han själv kommer befinna sig på rymdstationen ISS.

Här finns utbildningsmaterial att ladda ner för lärare:

Ladda gärna ner våra flyers – dela ut och sätt upp! Här finns bl.a. QR-kod som tar dig direkt till Marcus In-flight call den 29:e januari.

Intressanta länkar att ta del av:

Följ med Marcus ut i rymden – Rymdstyrelsen

ESA – Watch live: liftoff of Marcus Wandt to space

IVA fokuserar på: Tredje svensken i rymden viktig dörröppnare

Sveriges nya astronaut – så fick Marcus Wandt jobbet 9 januari 2024 – Dagens Eko | Sveriges Radio