European Astro Pi Challenge 2022 – 2023

Foto: ESA

European Astro Pi Challenge är ett av ESA:s skolprojekt som genomförs i samarbete med Raspberry Pi Foundation. Det ger eleverna en fantastisk möjlighet att bedriva vetenskaplig forskning i rymden då de skriver en egen kod som sedan körs på Raspberry Pi-datorer ombord på Internationella rymdstationen (ISS). Astro Pi Challenge är uppdelat i två olika uppdrag: Mission Zero och Mission Space Lab. Astro Pi vänder sig till elever upp till 19 år.

Mer information och anmälan

Mission Zero

Genom att använda Astro Pi Sense HAT webbemulator, som finns tillgänglig online, ska eleverna (upp till 14 år) ge instruktioner till Astro Pi så att astronauterna ombord på den internationella rymdstationen (ISS), med hjälp av Astro Pi LED Matrix, får ett textmeddelande som anger luftfuktigheten ombord. Bidragen skickas in via webbemulatorn på nätet och alla som deltar får sitt bidrag kört på Astro Pi ombord på ISS.

Bidragen till Mission Zero skickas in 22 september 2022 – 17 mars 2023. Under maj 2023 får deltagarna veta när deras program kommer att köras på ISS. I juni 2023 får de deltagande lagen ett diplom som visar var rymdstationen befann sig när deras program kördes.

Läs mer om Mission Zero här.
ESA:s sida om Mission Zero (eng)

Mission Space Lab

Denna uppgift vänder sig till elever i åldern 14– 19 år. Studenterna börjar med att utforma sitt eget vetenskapliga experiment och skickar in det. De experiment som blir utvalda går vidare till nästa fas där eleverna får en riktig Astro Pi som de kan koda och testa sitt experiment på. Koden kommer sedan att skickas till ISS och körs av en astronaut på en liknande Astro Pi som finns på rymdstationen. Eleverna får tillbaka data från rymden som de kan analysera.

Läs mer om Mission Space Lab här.

Viktiga datum:

  • 12 september – 28 oktober: Registrering och inlämning av förslag på vetenskapligt experiment.
  • Mitten av november 2022 – 24 februari 2023: De utvalda experimenten utvecklas vidare och kodning görs.
  • April – maj 2023: De bästa experimenten utses för att få köra sin kod på ISS.
  • Maj – juni 2023: Möjlighet till analysering av data från ISS.

Du kan hitta mer information om Astro Pi Challenge hos ESA

ESERO Sveriges nav för Astro Pi

2047 Science Center
Kontaktperson: Frida Hallmans
E-post: frida.hallmans@2047.nu