Skolprojekt

Foto: ESA

Vill du tillsammans med dina elever utforska inspirerande skolprojekt där man planerar en månstation, tränar som en astronaut, konstruerar en mikrosatellit eller programmerar en dator på en internationell rymdstation? Då ska ni ta chansen att delta i Europeiska rymdorganisationen ESA:s skolprogram som under september öppnar sina registreringar. Hitta er favorit, notera startdatum och gör er redo att delta i spännande utmaningar!

Är du lärare och vill få en introduktion till någon av våra skolprogram? Då kan du ta chansen att gå en av våra kostnadsfria lärarfortbildningar.

Europeiska rymdorganisationen ESA och deras skolsatsning ESERO erbjuder flera skolprojekt under läsåret 2023/2024, nedan finns en sammanfattning. Det finns spännande rymdprojekt för elever i alla årskurser!

Läs mer på ESA:s webbsida

Astro Pi

Illustration: ESA

European Astro Pi Challenge är ett av ESA:s skolprojekt som genomförs i samarbete med Raspberry Pi Foundation. Det ger eleverna en fantastisk möjlighet att bedriva vetenskaplig forskning i rymden då de skriver en egen kod som sedan körs på Raspberry Pi-datorer ombord på Internationella rymdstationen (ISS). Astro Pi Challenge är uppdelat i två olika uppdrag: Mission Zero och Mission Space Lab. Astro Pi vänder sig till elever upp till 19 år.

Bidragen till Astro Pi Mission Space Lab skickas in 6 November 2023 – 19 februari 2024.
Bidragen till Astro Pi Mission Zero skickas in 18 september 2023 – 24 mars 2024.

Läs mer här!

Klimatdetektiverna

Illustration: ESA

Klimatdetektiverna är ett skolprojekt där eleverna utmanas att bli klimatdetektiver och undersöka sin närmiljö. Eleverna identifierar och undersöker en lokal klimatutmaning med hjälp av till exempel satellitbilder eller genom att göra olika mätningar och undersökningar. Utifrån sina resultat föreslår de sedan ett sätt att övervaka eller minska miljöpåverkan. Under projektet kommer experter och forskare inom områden som jordobservation och miljö/klimat att stödja elevgrupperna genom att ge feedback på deras planer. Klimatdetektiverna vänder sig till elever i åldern 8–19 år.

Bidragen till Klimatdetektiverna skickas in 22 september 2023 – 25 april 2024

Läs mer här!

CanSat

Illustration: ESA

CanSat är en internationell tävling där eleverna i grupp bygger en liten satellit (stor som en läskburk) som skjuts upp med hjälp av en liten raket eller släpps ned från en drönare. Har du aldrig byggt en CanSat tidigare? Var inte orolig, nytt för läsåret 22/23 är att det finns material för nybörjare! CanSat vänder sig till elever i åldern 11–19 år.

Registreringen för CanSat öppnar 19 september 2023

Läs mer här!

Mission X

Illustration: ESA

”Mission X – Träna som en astronaut!” är ett skolprojekt som fokuserar på hälsa, kost, motion och vetenskap, och vill inspirera eleverna att träna som en riktig astronaut. I projektet, där skolor från stora delar av Europa deltar, tränar eleverna på att samarbeta och att tänka och arbeta vetenskapligt när de både ska lösa naturvetenskapliga uppgifter och genomföra fysiska aktiviteter som fokuserar på styrka, uthållighet, balans och samordning. Mission X vänder sig till elever i åldern 8–12 år.

Registreringen för Mission X öppnar 20 september 2023.

Läs mer här!

Moon Camp Challenge

Illustration: ESA

Eleverna får designa och utveckla sin egen månbas med 3D-verktyg (Tinkercad eller Fusion 360). Eleverna kan delta i en internationell tävling och de äldre eleverna ska då utveckla flera vetenskapliga experiment med syfte att utforska den extrema miljön i rymden och ge förslag på hur astronauter ska kunna leva på månen. Moon Camp Challenge vänder sig till elever i åldern 6–19 år.

Registreringen för Moon Camp Challenge öppnar 21 september 2023.

Läs mer här!

Astronomins dag och natt

Astronomins dag och natt är en rikstäckande rymdfestival för alla. Nytt för 2023 är att Astronomins dag och natt även sker under en vardag, fredagen den 22 september. Den dagen vill vi bjuda in skolor, lärare och elever i alla stadier att anordna och ta del av rymdaktiviteter. Hämta gärna inspiration och få tips på denna sida eller hitta på en helt annan rymdaktivitet.

Läs mer här!