Mission X – träna som en astronaut!

Foto: ESA

Mission X – Träna som en astronaut! är ett projekt som fokuserar på hälsa, kost, motion och vetenskap, och vill inspirera barn att träna som en riktig astronaut.

I skolprojektet Mission X, med deltagande skolor från stora delar av Europa, tränar eleverna på att samarbeta och att tänka och arbeta vetenskapligt när de både ska lösa naturvetenskapliga uppgifter och genomföra fysiska aktiviteter som fokuserar på styrka, uthållighet, balans och samordning (vänder sig främst till elever upp till 14 år, men många övningar passar även elever som är äldre än så).

Mission X:s sida och anmälan hittar du här.

Illustration: ESA

Mission X – Träna som en astronaut är ett kostnadsfritt utbildningsprogram som utvecklats av forskare vid NASA, träningsexperter som arbetar med astronauter och rymdorganisationer över hela världen. Mission X utgår från elevernas intresse för rymden för att inspirera dem att lära sig mer om vetenskap, kost, motion och rymd. Programmet riktar sig till elever upp till ungefär 14 år, men aktiviteterna kan anpassas för andra åldrar. Programmet kan användas i skolundervisningen, under temadagar, som utmanande läxor, på fritids … eller som en blandning! 

Alla kan delta

Mission X är numer inte endast ett skolprojekt, även mindre grupper som scoutgrupper eller olika föreningar kan delta, liksom familjer. Var med i den spännande utmaningen ”Gå till månen”. När ni klarat olika Mission X-aktiviteter får ni poäng som hjälper Luna och Leo att gå till månen. Anmäl skollaget, föreningen eller familjen i formuläret nedan så kan ni vara med.

Ni kommer att ställas inför fysiska övningar där ni får träna bland annat styrka och uthållighet. Utmaningarna ni ställs inför kan till exempel vara att styrketräna besättningen, genomföra en rymdpromenad, hoppa till månen, klättra upp för ett berg på Mars eller resa till en annan planet. De fysiska aktiviteterna i Mission X är inspirerade av den utbildning som riktiga astronauterna genomför inför sin resa till rymden. Ni kommer också att utsättas för vetenskapliga utmaningar där ni får öva era kunskaper inom teknik, fysik, kemi och matematik. Ni kommer att få träna er att samarbeta och att argumentera för er lösning.

Mission X:s sida och anmälan hittar du här.
ESA:s sida om Mission X (eng)

Tidslinje 2023/24

  • Anmälan öppnar 20 september:
  • ESA Teach with Space 2023-2024 Informationssession (inklusive info om Mission X): september, lärare kan registrera sig här. (Nytt datum för 2023 kommer inom kort)
  • Walk to the Moon Challenge börjar (aktivitetsregistrering/stegräknare öppnar): 20 september 2023
  • Walk to the Moon Challenge slutar (aktivitetsregistrering/stegräknare stänger, certifikat släpps): 31 maj 2024
Introduktionsutbildning för lärare

Klicka här för att se våra introduktionsutbildningar för skolprojekten.

ESERO Sveriges nav för Mission X

Tom Tits Experiment
Kontaktperson: Cecilia Ekstrand
E-post: utbildning@tomtit.se

Tom Tits Experiment uppdrag är att göra naturvetenskap och teknik tillgängligt och lustfyllt. Genom vårt arbete med upptäckarglädje främjar vi positiva attityder till naturvetenskap och teknik och arbetar för god utbildning för alla. Tom Tits Experiment är Esero Sveriges nav för ESA:s skolprojekt Mission X – Träna som en astronaut.