Astronomins dag och natt

Bild ESAHubble & NASA, D. Jones, A. Riess et al.; CC BY 4.0 Acknowledgement R. Colombari – Galactic_conjunction

Astronomins dag och natt för skolan, 22 september

Astronomins dag och natt är en rikstäckande rymdfestival för alla. Nytt för 2023 är att Astronomins dag och natt även sker under en vardag, fredagen den 22 september. Den dagen vill vi bjuda in skolor, lärare och elever i alla stadier att anordna och ta del av rymdaktiviteter. Hämta gärna inspiration och få tips på denna sida eller hitta på en helt annan rymdaktivitet.

Kommer du att göra något med dina elever, under skoltid eller på fritids, får du mycket gärna fylla i denna korta enkät så att vi ser var i Sverige det pågår rymdaktiviteter under dagen!

Var med i ESERO Sveriges rakettävling!

Bygg och skjut upp en raket under Astronomins dag och natt den 22 september. Här nedanför finns tips och konstruktioner på några olika raketer för alla åldrar.

Vill du vara med och tävla om fina rymdpriser till klassen? Lägg ut en bild/video på din raket/raketuppskjutning på Facebook eller Instagram. Tagga inlägget med #eserosverige, @esero_sverige, #astronominsdag, eller mejla en bild till info@esero.se med ämnesraden ”ADON rakettävling” (senast 29 sept).

Vi kommer att lotta ut 3 vinnare som får fina priser till klassen!

Tips på raketer att bygga

Det finns även enkla raketer att köpa: Vattendriven raketRaket vattendriven komplett

OBS: Tänk på säkerheten när du skjuter upp raketer! Skjut inte i riktning mot andra människor, stå alltid bakom uppskjutningsplatsen.

Fler tips på rymdaktiviteter i klassrummet

Tips på kassrumsaktiviteter från ESERO Sverige.