”Anledningen till att det blev en roman om en kvinna som drömde om att bli astronaut är att jag drömde om det när jag var liten”

Anneli Olsson arbetar som frilansjournalist, författare, kommunikatör och copywriter.

På fritiden jobbar hon idéellt i leadershipteamet i nätverket Women in Space Sweden (WISS).

Fotograf: Karin Kronvall, Kronvalls pixlar. 


Vad fick dig att välja en karriär inom just ditt område?
Jag har älskat att skriva och skapa berättelser ända sedan jag var liten. Men ända tills jag var omkring 37-38 år trodde jag inte att jag skulle kunna försörja mig på det som jag helst av allt ville göra – skriva. Det var omkring den tiden jag började gå med i entreprenörsnätverk och liknande och fick peppen och kontakterna som visade mig att det VISST går. Och då satsade jag.


Berätta om din arbetsplats, vad gör företaget?
Jag driver mitt företag Rigel kommunikation sedan 2019 och gör många olika saker inom kommunikation i det.


Dels är jag författare och har skrivit flera romaner varav Tända stjärnor är en som handlar om svenska Karin som alltid har drömt om att bli astronaut. Hon får en chans att söka när ESA öppnar upp möjligheten efter många år. I boken får läsaren följa hennes resa, motgångar, tvivel och relationerna som uppstår längs vägen.


Jag började skriva boken sent 2020 och i februari 2021 fick jag till min stora glädje och förvåning se att ESA på riktigt öppnade upp för antagning av astronauter för första gången på 13 år! Det var en guldgruva för mig när jag gjorde min research eftersom det plötsligt fanns massor av färsk information att få tag på, utöver de astronautbiografier jag hade plöjt, Youtube-videor om ESA-astronauter och ESA:s resurser online. 


Anledningen till att det blev en roman om en kvinna som drömde om att bli astronaut är att jag drömde om det när jag var liten. Och nu hade jag lärt mig hur man skrev böcker och kunde låtsas för några månader att det var jag som fick uppleva det Karin går igenom i boken 🙂


Jag är också frilansjournalist och copywriter. Som frilansjournalist skriver jag artiklar för olika tidningar och artiklarna har blivit mer och mer rymdrelaterade eftersom området alltid har fascinerat mig enormt och jag är den som skickar mina artikelidéer till tidningarna.


Som copywriter skriver jag texter åt företag till deras marknadsföring på olika sätt för att nå sina kunder och samarbetspartners. Och just nu är jag i startgroparna för att jobba i ett projekt med ESA BIC Sweden – Europeiska rymdorganisationens inkubatorprogram i Sverige för startup-företag med rymdkoppling. Det är otroligt spännande! Jag ska i ett litet team hjälpa dem att sprida kunskap om vad de gör och leta potentiella startups till inkubatorn där de får både ekonomiskt och kunskapsstöd.


Om Women in Space Sweden

På fritiden jobbar jag idéellt i leadership teamet i nätverket Women in Space Sweden (WISS). Där är jag ansvarig för kommunikationen och det här är något jag ”halkade in i” på grund av att jag intervjuade och skrev en artikel tidigt 2021 om en av grundarna av WISS, Karin Nilsdotter som är VD för Spaceport Sweden.


WISS är ett nätverk för tjejer, kvinnor och icke-binära som är nyfikna på rymdbranschen, vill börja eller redan jobbar i den. Vi jobbar för att bygga ett community med support, kontakter och inspiration till just tjejer, kvinnor och ickebinära. Det eftersom rymdbranschen alltid har varit mansdominerad och det är helt nödvändigt att den blir en mer jämlik sektor/bransch. Men även killar och män som vill stötta vårt arbete är välkomna att engagera sig i nätverket!


Varje månad bjuder vi in till en gratis lunchföreläsning online för att lyfta olika roller, yrken och att lära oss nya saker tillsammans.


Våren 2024 kickade vi även igång vårt mentorskapsprogram för att hjälpa tjejer, kvinnor och icke-binära att inleda eller komma vidare i sin karriär i rymdbranschen.


Och vi lyfter löpande till exempel personer som jobbar i rymdrelaterade yrken, i våra sociala kanaler (Instagram, LinkedIn, Facebooksida och Facebbokgrupp).


Vi har många idéer som vi vill förverkliga framöver med mer IRL-träffar och liknande också, så häng med i vad som händer, t.ex. här https://www.womeninspace.se och i våra sociala medier.


Beskriv en typisk dag för dig på arbetet.
Det är otroligt varierande så en typisk dag har jag knappt. Det beror på vilken gren i mitt företag jag jobbar mest med en viss dag.


Men ofta har jag något möte online, skissar på idéer till innehåll för artikelförslag som jag ska skicka till tidning, kontakta intressanta personer att intervjua. Men det kan också vara att skapa innehåll till sociala medier, nyhetsbrev och webbsidor åt uppdragsgivare. Mejla, göra research på diverse ämnen, tänka kring och skissa upp texter.


Jag försöker få till det jag kallar för ”skrivkvarten” varje dag, som är mina 15 minuter till att skriva på nytt romanmanus. Men det går i ärlighetens namn upp och ner beroende på hur mycket jag har att göra i mina projekt för uppdragsgivare 🙂 Men lite är bättre än inget!


Vad gjorde du för att få det arbete du har idag?
Jag har letat olika vägar och provat mig fram till det jag gör idag med målet att bidra med mina färdigheter inom kommunikation, berättande och skrivande. Uppdrag och jobb har jag hittat främst genom att skapa nätverk, hört av mig till intressanta personer och att jobba just idéellt med Women in Space Sweden. Min filosofi är att det är bara att börja göra saker och så kan jag finslipa och ändra inriktning med tiden när jag märker hur jag utvecklas och vad jag vill.  


Vad tycker du bäst om med ditt arbete?
Variationen och att jag på grund av att jag är nyfiken får möta spännande personer i till exempel rymdbranschen att skriva om och jobba med! På så sätt kan jag bidra till att sprida inspiration och kunskap om rymdbranschen på olika sätt.

Vilka färdigheter har du mest nytta av i arbetet?
Textkommunikationen, nyfikenhet och relationsbyggande. Det leder ofta till nya möjligheter och tar mig in på vägar som jag inte hade kunnat gissa att jag skulle hamna på 🙂


Vilket (vilka) var dina favoritämnen när du gick i skolan?
Svenska, geografi, bild och engelska.


Om du fick välja utbildning om igen, skulle du välja den du har gått eller något annat?
Jag gick samhällsvetenskapligt program på gymnasiet och det skulle jag ha gjort igen. På universitetet läste jag till arbetsterapeut (rehabiliteringsområdet) som inte var min grej alls. Om jag kunde backa tiden skulle jag ha hoppat av efter första året när jag hade gett det en ärlig chans. Ändå tänker jag att allt jag har pluggat och gjort har tagit mig till där jag är idag, så det är ändå svårt att ångra.


Är det något från din utbildning som du haft stor nytta av i ditt nuvarande arbete/praktik?
Från både gymnasiet och universitetet har jag fått med mig kunskap om vetenskaplig metod och att jobba i grupp/team. Det tycker jag att jag har med mig idag i när jag till exempel skriver om forskning inom olika områden som frilansjournalist och när jag jobbar tillsammans med företag i projekt.


Men jag har byggt på med mer specifik kunskap inom kommunikation och marknadsföring på senare år och det är något jag kommer fortsätta med. Det är kul och viktigt tycker jag. Snart börjar jag en rymdkurs online som är ett samarbete mellan International Space University och School of Disruption som heter Tracks to Space och det längtar jag efter!  

Vilka råd skulle du ge till ungdomar som önskar göra karriär inom rymdområdet?
1. Gör din grej och det du verkligen vill göra när det kommer till bland annat val av utbildning. Lyssna inte för mycket på andra som kanske inte förstår det du .brinner för och som väcker din lust att lära.


2. Gå med i nätverk och föreningar som har att göra med det du är intresserad av kring rymd. Till exempel Astronomisk ungdom och oavsett hur ung eller gammal du är, är du varmt välkommen att hänga med i nätverket Women in Space Sweden på det vi gör! Sådant skapar kontakter och relationer som är väldigt värdefulla på många sätt.


3. Häng med i vad som händer i branschen via poddar, sociala medier, skriv upp dig på nyhetsbrev hos olika företag/organisationer/nätverk/myndigheter som du tycker är intressanta och så vidare.


4. Våga ställa frågan/be om hjälp från någon du ser upp till även om du inte tror att du kommer få svar eller tycker att det känns obehagligt. Förvånande ofta får du svar och skapar relationer på det sättet!