Dubbla Rymdhjältar på samma arena

Official EMU Portrait of Andreas Mogensen Photographer: Bill Stafford. Bild: NASA

In-flight calls med Mogensen och Wandt Inspirerar svenska elever

Teknikens Hus och ESERO Sverige kommer inom kort att förena svenska elever med rymdens under, detta genom två så kallade in-flight calls till astronauter på plats i rymden. Först ut är danska astronauten Andreas Mogensen, som för närvarande svävar runt på den internationella rymdstationen ISS. Hans in-flight call är planerat till den 4 december då elever från Luleå kommer att ha möjlighet att ställa sina mest spännande frågor direkt till Mogensen, vilket ger dem en unik inblick i rymdens mysterier. Dessutom anordnar man en händelserik minimässa i samband med detta.

Official EMU Portrait of Andreas Mogensen. Photographer: Bill Stafford. Bild: NASA

Och spänningen fortsätter därefter in i det nya året när den svenska astronauten Marcus Wandt flyger till ISS i januari. Och då är det Tekniska museet i Stockholm som kommer att stå som värdar för både samtalet till rymden samt flera andra aktiviteter i anslutning till händelsen. Museet kommer att ha 200 svenska skolelever på plats, vilka alla tävlat om och vunnit möjligheten att ställa just sina frågor till Wandt. 

Bild: Axiom Space

Denna unika händelseperiod får en extra dimension när man tänker på att de två astronauternas roller representerar mytologiska korpar, tillika guden Odens medhjälpare. Precis som att korparna flög ut till världens mest avlägsna delar för att samla information, rör sig ISS i närmare 28 000 kilometer i timmen över jorden, och dess besättning samlar in ovärderlig kunskap från rymdens avlägsna vrår.

Sist men inte minst – det bästa av allt är att alla som vill, oavsett var man bor i landet, har möjlighet att följa med på äventyret eftersom allt kommer att sändas live. Sändningen med Mogensen sänds via denna länk den 4 december kl 13:00. Håll utkik efter mer information på esero.se och på vår Facebooksida.