ESA – hjälper NASA:s Artemis att nå månen

Bild: Airbus
Space Agency bygger en av nyckelkomponenterna för månbunden Artemis.

Många känner kanske till kapseln som bär astronauter ut i rymden, den så kallade kommandomodulen (CM). Det är där de bor, äter och sover under tiden för sitt uppdrag. Men en annan mycket viktig komponent är servicemodulen (SM) som sitter bakom den. Denna fungerar som en källa till välbehövliga förnödenheter såsom vatten, syre och elektrisk kraft, och den stödjer kommandomodulen. Den innehåller också de raketframdrivningssystem som används för att hjälpa till med manövreringen som behövs för att hamna i omloppsbana runt exempelvis månen, eller för återvända till jorden.

När det gäller Orion-kapseln – en del av NASA:s bemannade återkomst till månen – håller ESA nu på och bygger det som kallas European Service Module (ESM), vilka kommer att fylla den här funktionen för den bemannade kommandomodulen Orions kommande månresor. Tre av dem byggs för närvarande hos Airbus Bremen i Tyskland. En av dem som tidigare byggts, ESM-1, visade sig med råge från och med den 16 november 2022 under den 25 dagar långa Artemis I obemannade Orion-testflygningen runt månen och tillbaka igen.

Om allt går enligt planerna kommer Artemis II, med ESM-2, att bära en testflygbesättning på fyra astronauter för en omloppsresa till månen och tillbaka någon gång nästa år. ESM-3 kommer då att vara en del av Artemis III – det första återvändande uppdraget tillbaka till månens yta år 2025 eller 2026.

Här kan du läsa mer om detta