ESA tar JUICE till Jupiter

Sveriges institut för rymdfysik (IRF) deltar i det största rymduppdraget i Europas historia.

Källa: JUICE: ESA/ATG medialab; Jupiter: NASA/ESA/J. Nichols (University of Leicester); Ganymede: NASA/JPL; Io: NASA/JPL/University of Arizona; Callisto och Europa: NASA/JPL/DLR

Den 13 april kommer ESA:s JUICE-uppdrag – JUpiter ICY moons Explorer – att lyfta från jorden och bege sig till gasjätten Jupiter och dess galileiska månar. Tre av de fyra; Europa, Ganymedes och Callisto, är kända för att vara gjorda av is, och de kommer att vara målen för JUICE-sonden. Två av de vetenskapliga instrumenten ombord på rymdfarkosten byggs av Institutet för rymdfysik (IRF).

Under helgen den 25 och 26 mars kommer fans av rymdutforskning att få möjlighet att se en tillfällig utställning om detta historiska uppdrag på Tekniska museet i Stockholm. Man kommer inte bara att kunna lära sig mer om vetenskapen och hårdvaran bakom JUICE, utan det finns också möjlighet att träffa de från IRF som står bakom Sveriges insatser.

Efter att denna utställning lämnat Stockholm kommer den nästa gång att visas på Norrköpings Visualiseringscenter den 6 & 7 maj 2023.

Kika in här för mer information om utställningen 25 & 26 mars på Tekniska museet eller läs här för att lära dig mer om JUICE-uppdraget.