Euclid-teleskopet, Europeiska rymdorganisationens rymdteleskop

När ett beslut om den ny satellit har tagits och den har finansierats, byggts och sedan skickats ut i rymden, då är ett viktigt steg att den blir aktiv i samband med att instrumenten testas i rymden för första gången.


Man kommer självklart att tänka på det första bilderna från Hubble Space Telescope (HST) då det visade sig att det fanns ett fel i dess primära spegel. Det orsakade att bilderna var oskarpa. NASA kunde dock hitta ett sätt att passa in en ”kontaktlins” i HST:s optiska väg inuti teleskopet, som installerades under det första rymdfärjans serviceanrop till denna satellit.


Det tog ESA 11 år att designa och utveckla satelliten Euclid, som sköts upp i rymden den 1 juli 2023. Dess två instrument är nu i testfasen för att säkerställa att allt fungerar som det ska innan egentlig forskning kan utföras. Det återstår fortfarande månader av tester, men än så länge lever resultaten upp till det kretsande observatoriets löfte.

De första bilderna skickas framgångsrikt iväg

Bild: ESA/Euclid Consortium/NASA


Den här bilden, en liten del av en mycket större, är tagen av Euclids NISP-instrument (nära-infraröd spektrometer och fotometer). Den visar tydligt en mängd avlägsna galaxer.


Det finns två huvudsakliga syftena med detta verktyg. Det ska både möjliggöra avbildning av IR-ljuset och ljus i andra våglängder som kommer från ett objekt, som en galax. Den senare kan användas för att avgöra hur långt bort objekten är.


NISP-resultat används i samband med mätningar från andra inbyggda detektor på Euclid. Bland dessa VIS (VISible instrument, Synligt instrument), gör det möjligt att göra en 3D-karta som visar hur galaxer är fördelade i universum. Dessutom kan vi få reda på mer om både mörk materia och mörk energi.


För mer allmän information, följ denna länk, och för ESA:s pressmeddelande, se här.