Euclids lovande framtid

Bild: ESA

De första bilderna från ESAs rymdteleskop

European Space Agency (ESA) har varit involverad i uppdragen Hubble Space Telescope och James Webb Space Telescope, men just detta rymdbaserade teleskop är ESA:s alldeles egna projekt. Detta observatorium i rymden lanserades i omloppsbana den 1 juli 2023 och är utrustat med en digitalkamera med hög upplösning, en infraröd spektrometer för att bestämma sammansättningen av objekt och en fotometer för att mäta hur snabbt andra galaxer rör sig genom universum.


När en satellit har placerats i omloppsbana runt jorden, måste en serie tester göras för att säkerställa att den fungerar som den ska. Genom markkontroller tittar man även efter om det finns särskilda behov för att komma runt ifall satelliten inte fungerar helt 100%. Det kanske mest kända exemplet på detta är rymdteleskopet Hubble, som när det redan var uppe i rymden, fick förses med en ”kontaktlins” av besökande astronauter efter att det visade sig att det inte kunde fokusera i sina bilder.


Stora grupper av galaxer, eller kluster, är vanligtvis uppkallade efter konstellationen i den riktning där galaxerna finns. Exempel inkluderar Coma-, Virgo-, Leo- och Perseusklustren, varav den sista visas på en av de testbilderna som tagits av Euclid.

Bild: ESA

I förgrunden kan vi se de ljusa medlemmarna av Perseusklustret som består av 1 000 galaxer. Hur bred är denna enorma samling av galaxer om vi jämför med den yta som månen täcker? Jo, superklustret sträcker sig över 15° av natthimlen. Det innebära att det är 30 gånger bredare än månen, som täcker endast 0,5°! Som referens, om du håller en arm rakt ut, gör en knytnäve med den handen och sedan tittar på din knytnäve med ena ögat stängt, detta täcker en vinkel på ungefär 10°.


Mycket längre bort i rymden som små saltkorn i bildens bakgrund, finns ytterligare 100 000 galaxer, alla de objekt som ser ut som små stjärnor. När man zoomar in riktigt långt i en högupplöst version börjar dessa mycket avlägsna galaxer se ut som pixlar. Tanken svindlar när man betänker att den typiska genomsnittliga galaxen har cirka 100 miljarder (100 000 000 000)


Bilderna som vi tar emot, se länkarna nedan, är extremt skarpa och av hög kvalitet. Detta ökar chanserna att Euclid kommer att kunna användas för att skapa den största 3D-kartan över universum hittills.


Håll ögonen öppna; det kommer att finnas mycket mer att följa av detta ESA-rymdteleskops lovande framtid.

För mer allmän information, följ denna länk, och för ESA:s pressmeddelande, se här.