Hjärnor i rymden

Fler effekter av tyngdlöshet i rymden har uppdagats

Effekterna av tyngdlöshet är kända sedan årtionden av de nationer som har en lång historia av rymdfärder, till exempel USA och Ryssland. Medan en tredagarsresa för att landa på månen till följd av en lika lång återfärd, bara visade små effekter, kan längre vistelser i rymden ge verkliga och mätbara förändringar i människans fysiologi.


Med de första bemannade rymdstationerna i omloppsbana – Salyut för Sovjetunionen och NASA:s Skylab – utvecklades program för regelbunden träning. Detta för att astronauternas och kosmonauternas muskler inte skulle försämras på grund av tyngdlösheten. Det stod klart att fysisk träning ombord var ett ”måste”. Videor av astronauter, som under längre uppdrag i rymden motionerar på portabel utrustning på rymdfärjans trånga mittdäck, blev ett vanligt inslag i nyhetsrapportering.


Uppdrag som varade flera månader ombord på den internationella rymdstationen (ISS), avslöjade ytterligare kroppsförändringar. Utöver det man redan visste, visade det sig att långa perioder i tyngdlöshet, bland annat leder till förändringar i bentätheten. Det kunde vara så mycket som 1 till 2 % per månad. Detta motsvarar 20 års åldrande under sex månader. Avståndet mellan kotorna i ryggraden ökade och medförde att astronauterna blev lite längre, medan de var i rymden.


Den senaste forskningen visar även stora effekter på den mänskliga hjärnans fysiologi under vistelse i tyngdlöshet. De kan spela roll vid längre rymdfärder, exempelvis till Mars. De nya rönen kommer även att inverkan på hur ofta astronauter kan återvända till rymden.

För mer information, följ denna länk