Minsta föremålet Webb-teleskopet observerat

Bild N. Bartmann (ESAWebb), ESOM. Kornmesser and S. Brunier, N. Risinger (skysurvey.org) Illustration_of_asteroid_artist_s_impression

Rymdteleskopet James Webb har observerat en del väldigt stora föremål, men vilket är det minsta? Du blir kanske förvånad över svaret.

Bild N. Bartmann (ESAWebb), ESOM. Kornmesser and S. Brunier, N. Risinger (skysurvey.org)
Bild: N. Bartmann (ESAWebb), ESOM. Kornmesser and S. Brunier, N. Risinger (skysurvey.org)

Föreställ dig hur de forntida romarna skulle reagerat om de fått veta att det fanns små kroppar av sten och metall som kretsade runt solen, något som de på den tiden var helt omedvetna om. De hade säkerligen blivit mycket förvånade. Kanske hade de kunnat relatera till det faktum att denna nyupptäckta kropp, en liten asteroid, i storlek ungefär motsvarade deras egen amfiteater i centrala Rom – Colosseum: cirka 100 till 200 meter.

Den allra första upptäckten av en asteroid gjordes med hjälp av ett teleskop på nyårsdagen år 1801 av den italienske astronomen Guiseppe Piazzi (1746 – 1826). Han observerade den från Palermo på ön Sicilien. Piazzi döpte den till ”Ceres”, efter den romerska skördegudinnan, vars äldsta religiösa tempel råkade ligga på ön.

Idag vet vi att det finns tiotusentals asteroider, med den största koncentrationen där Ceres ansågs ligga mellan Mars och Jupiter. Idag anses Ceres ansluta sig till gruppen dvärgplaneter, tillsammans med den tidigare planeten Pluto som omdefinierades 2006.

Med dagens stora rymdteleskop, som Hubble eller James Webb, ligger fokus på att observera föremål som är tusentals, miljoner, miljarder ljusår bort från oss. Bilder samlas in av hundratals galaxer, stora områden med stjärnbildning och massiva stjärnor i de sista skedena av sina liv. Till och med spektrala fingeravtryck från avlägsna exoplaneter (planeter i fjärran solsystem) har levererats tillbaka till jorden och analyserats sedan JWST togs i drift förra året.

Det som gör denna observation av det hittills minsta registrerade föremålet särskilt intressant och ovanlig, är dess asteroidens faktiska storlek. Den är under än en kilometer lång och finns i samma bälte av solsystemasteroider som ligger mellan det röda stenklotet Mars och de så kallade jovianska planeterna (Jupiterlikande planeter), precis som Ceres, som upptäcktes för över 222 år sedan.

Läs mer här