Mission X – att träna och leva som en astronaut

Rymdstyrelsen har beviljat 500.000 kronor till utvecklingsprojektet “Mission X – att träna och leva som en astronaut”, vars syfte är att bland barn och unga öka intresse och kunskap för STEGM-ämnen Science, Technology, Engineering, Geography, Mathematics. Det är Fredric Lilljebjörn och Jenny Jansson som tillsammans med Samarkand2015 kommer att driva projektet.
 
Mission X är ett skolprojekt som drivs av ESA, Europeiska rymdorganisationen, och deras utbildningsprojekt ESERO. Projektet ska stimulera barn och yngre ungdomar att “träna som en astronaut”. Det går kortfattat ut på att träna både “knopp och kropp” med rörelse, styrka, koordination, logik och naturvetenskapliga undersökningar om vad som händer i kroppen i rymden. Det handlar även om att se hur de basala behoven upprätthålls i rymden, exempelvis hur man odlar mat. Alla övningar bygger på aktiviteter och färdigheter som man utför på den “riktiga” astronautträningen vid ESA:s huvudkontor.


Alla elever i årskurs 2 på grundskolor samt i anpassad grundskola i kommunen ska under nästa läsår få delta i projektet tillsammans med sina lärare och föräldrar. Det kommer att beröra närmare 350 barn, 700 föräldrar och ett 50-tal lärare.


Bland annat kommer eleverna att få arbeta i vår “månsimulator” där de får känna hur det är att röra sig på månen. De får även jobba med astronomiska kluringar för att lösa olika uppdrag.


Projektet drivs i samarbete med Samarkand2015 och fortlöper under läsåren 2024-2024. Fredric Lilljebjörn och Jenny Jansson är båda från Ludvika. Fredric är utbildad personlig tränare, styrketräningsinstruktör, löpcoach, tränare inom olympiska lyft och föreläsare. Jenny är utbildad biolog i grunden men har de senaste 23 åren arbetat som lärare inom de naturvetenskapliga ämnena på högstadiet och gymnasiet. Hon är även lärarutbildare, författare, föreläsare och lärarambassadör för ESERO Nordic och ESERO Sverige. ESERO är ESA:s utbildningsavdelning.


Har ni frågor eller vill ni vara med och testa olika uppdrag och övningar  – kontakta: 
Fredric Lilljebjörn – Lilljebjorn1986@gmail.com
Jenny Jansson  – jenny.jansson@vbu.ludvika.se

Mer information om Mission X finns på ESA:s sida trainlikeanastronaut  och på ESERO Sveriges sida skolprojekt/mission-x