Se himlens eld – när vädret tillåter

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Missa inte vinterns norrsken

Med en mörk vinterhimmel ovanför oss kan vi ha turen att få se en norrskensuppvisning. Det uppstår när laddade partiklar från solen kommer in jordens atmosfär. Där interagerar de med gaser i atmosfären och även med jordens magnetfält. Norrskenet är både vackert och lite kusligt.


Men hur vet du när det är dags att gå ut och titta efter norrskenet? Det kan vara lite knepigt att vete, med tanke på att det tar två till tre dagar för partiklarna från solen att färdas hela vägen, innan de träffar jorden.

Bild: Tom Callen

Här följer en lista över webbplatsresurser som du kan använda för att planera din norrskensupplevelse. En av de viktigaste faktorerna är vädret! Det behöver vara en klar, molnfri natthimmel och dessutom en mörk plats att observera ifrån. Det är ibland möjligt att se norrskenet i stadsljus, men då måste det vara ett starkt färgspel för att verkligen synas.


University of Alaska Aurora Forecast


Space Weather Prediction Center


Space Weather Live


Förutom den här listan finns det även appar som du kan ladda ner till för både smarttelefoner och surfplattor. En del av dem är till och med gratis. En användbar funktion att leta kika efter är den som automatiskt ändrar till den plats där du råkar vara.


Lycka till! Tänk på att klä dig tillräckligt varmt när du går ut för att observera! Låt oss hoppas att både solen och vår atmosfär samarbetar, så att vi kan få se lite ”himmeleld” i vinter.