Sverige får en ny ESA-astronaut

Foto ESA / NASA

Många känner till att Christer Fuglesang är Sveriges första astronaut. Men vem är den senaste?

Marcus Wandt – Foto ESA

De som reser ut i rymden är astronauter (NASA, ESA), kosmonauter (Ryssland) och nuförtiden taikonauter (Kina). Deras mål kan till exempel vara att testa nya rymdfarkoster eller att spendera tid på att arbeta på en rymdstation. Flera av dem kommer mycket sannolik att delat vid utforskningen av såväl månen som den röda planeten Mars.

Men vad mer kan hända under deras karriärer? En del lämnar astronautkåren för den privata industrin, några för att undervisa på universitet och vissa för att de uppnått pensionsålder. Det finns även de som stannar kvar i sin respektive rymdorganisation i en administrativ roll. Hur säkrar man ett generationsskifte?

Med ett sinande antal astronauter tillgängliga för träning och efterföljande uppdrag, håller rymdorganisationer – som NASA och ESA – i insatser för att välja ut nya astronautkandidater och på så sätt bygga upp sina reserver inför framtida uppdrag.

Sveriges Christer Fuglesang var landets första ESA-astronaut. Han gjorde två flygningar upp till den internationella rymdstationen. Svensk-amerikanskan Jessica Meir togs ut av NASA 2013 och har nu goda chanser att bli den första kvinnan på månen. 43-årige Marcus Wandt togs in i ESA:s klass, 2022 som en av 17 medlemmar.

Läs mer här