Sveriges ESA-astronaut Marcus Wandt kommer att resa till ISS

Bild: Rymdstyrelsen
Marcus Wandt, ny svensk astronaut, i Christer Fuglesangs fotspår.

Den svenska astronauten Marcus Wandt (född 1980) har fått klartecken för en resa till den internationella rymdstationen (ISS) inom ett år. Detta har möjliggjorts genom ett samarbete mellan den svenska regeringen, näringslivet och den europeiska rymdorganisationen, ESA.

Det blir första gången sedan 2009 som Sverige får möjlighet att genomföra en bemannad rymdfärd. Marcus Wandt valdes ut som reservastronaut av ESA i november 2022, med möjlighet att utnyttjas på specifika uppdrag. Nu planerar Rymdstyrelsen, i samarbete med ESA, ett ambitiöst vetenskapligt, tekniskt, och utbildande program som han kommer att vara med och genomföra i European Space Laboratory, ”Columbus”, på ISS.

Sveriges nya astronaut följer för närvarande ett intensivt utbildningsprogram för att möta de höga krav som krävs för rymdresor, vilket kommer att genomföras på träningsanläggningar i både USA och Europa.

Svenska intressenter är bland annat Utbildningsdepartementet, Rymdstyrelsen, Försvarsmakten, Swedish Space Corporation (SSC), Saab och industrigruppen FAM.

Axiom Space kommer att arrangera resan med SpaceX. Wandt, som ska flyga i en Dragon-kapsel, kommer att skjutas upp i rymden på en återanvändbar Falcon 9-raket från Kennedy Space Center i Florida.

För mer information, följ denna länk