En skugga som gömmer sig i vanligt dagsljus

De flesta ser det utan att ha en klar bild av vad de ser.


Skulle du tro mig om jag berättade att det finns en mycket speciell, mycket stor skugga, som kan ses klara, sena eftermiddagar, precis efter att solen har gått ner? Det som är ännu mer intressant med den här skuggan är att förmodligen 99,999 % av de människor som råkar se den inte har en klar bild av vad de ser.


Vad kan vara som jag pratar om? Jordens egen skugga. Ingen blir förvånad när de ser en skugga som kastas av ett fast föremål, vare sig det är en person, ett träd, en byggnad etc. Och sådana skuggor orsakas av ljuskällor, som solen, eller någon form av artificiell belysning; ljus, lampor, gatlyktor m.m.


Du kanske aldrig har tänkt på det förut, men jorden, som är ett fast föremål — en planet i solsystemet — kastar också en skugga som orsakas av solljus. Uppenbarligen kan dess skugga inte falla på golvet eller marken som alla andra skuggor vi är bekanta med. Vart tar jordens skugga vägen?


Den skjuter helt enkelt ut i rymden på den motsatta sidan där solljuset kommer ifrån. När solen generellt går ner i väster, skulle vi förvänta oss att se vår planets skugga i öster. Och det gör vi!


Under nästa solnedgång, och efter att solen nyligen har gått under horisonten, ta en titt längs den östra horisonten. Du bör kunna se ett ljus- till mörklila band precis ovanför horisonten. Grattis; du har hittat jordens skugga. Men vi är inte riktigt klara än.Ta en titt på bilden ovan. Den lila linjen längs den östra horisonten ovanför Finlandsfärjan är jordens skugga som stiger över Värmdö i Stockholms skärgård.Detta enkla diagram visar vad jag menar som om vi kunde titta på det ”från sidan.” Solen har precis gått ner till vänster, vilket gör att jordens skugga, projicerad ut i rymden, börjar stiga över betraktarens lokala horisont, den streckade röda linjen, till höger.


Titta på skuggan i cirka 10 minuter och du kommer att märka att den har rest sig som ett enfärgat band, som blir tjockare och tjockare när den blir högre och högre över den östra horisonten.


Men är inte rymden ett vakuum? Hur kan en skugga projiceras på ”ingenting”? Faktum är att området runt jorden är fyllt med massor av små partiklar av damm och andra fina fragment, vilket är vad dess skugga projiceras på.

Den här korta GIF-animationen som jag gjorde av ett antal individuella fotografier tagna med 5 minuters mellanrum visar skuggan som stiger och blir högre med tiden. Detta är det enda exemplet på en sådan ”Earth’s shadow”-video jag någonsin sett under mina 40-åriga års arbeten i planetarier. Och vi fortsätter att se skuggan tills den helt försvinner in i nattens mörker.


Om du undrar – Du kan även se jordens skugga strax före soluppgången, men förhållandena är då omvända. Solen kommer upp i öster, så skuggan är över den västra horisonten, på väg ner mot horisonten tills det är dagsljus och den är helt dold under horisonten.


Om du aldrig har försökt leta efter ett astronomiskt fenomen för att du trodde att du inte skulle se det, är detta det du bör prova. När du väl har sett den kommer du aldrig att glömma det. Det visades för mig första gången av en kollega från planetariet, vid solnedgången på de flacka slätterna i östra Colorado i juli 1976, och jag har inte glömt det. Faktum är att varje gång jag ser det är det lika fascinerande som första gången.


Text och foto: Tom Callen