Hubble firar 34 år i rymden med att observera en ”stjärn-kannibal”

En stjärna kan ha ”svalt” en annan när den kollapsade


Den 24 april markerade 34-årsdagen för rymdteleskopet Hubble (HST) i omloppsbana runt jorden 1990. Den följde med som nyttolast på rymdfärjan Discovery. Det upptäcktes nästan omgående att teleskopet hade problem med det optiska instrumentet. Bilderna från HST:s var suddiga och oskarpa.


Orsaken var ett litet fel i formen på Hubbles huvudspegel. I december 1993 tog astronauter med sig en specialdesignad ”kontaktlins” för att sätta in den i rymdteleskopet. Det löste problemet! Alla instrument som adderats till HST efter 2002 har egna korrigerande linser inbyggda.

Bild: NASA, ESA, STScI, A. Pagan (STScI)
Bild: NASA, ESA, STScI, A. Pagan (STScI)


Lagom till Hubbles 34-årsjubileum har NASA och ESA släppt en ny högupplöst bild av vad som är känt som Little Dumbbell Nebula (Lilla Hantelnebulosan), eller M76 i Charles Messiers (1730 – 1817) berömda katalog över astronomiska objekt. Den ligger i stjärnbilden Perseus och är känd som en planetarisk nebulosa, eftersom de liknar en planets skiva, när man tittar på den genom små teleskop.


När en kärnbränslet i en röd jättestjärna började ta slut, kastade den ut ett skal av gas. Det är den det som är den nebulosa vi ser. Innan stjärnan kollapsade släppte den ut mer material, gas och damm, i form av en ring. Dessutom bildades en liten, men mycket varm (138 871 grader Celsius, 24 gånger varmare än solens yta) och tät vit dvärgstjärna i dess centrum.


Det är här ”kannibalismen” kommer in i bilden. Man tror nämligen en följeslagare till stjärnan orsakade det andra utbrottet. I början var strukturen lösare, men tyngdkraften som denna andra stjärna utövade formade om den till en tjockare skiva än vad den ursprungligen var.


Hittills finns det synliga bevis för den andra stjärnan på detaljerade bilder som denna, från Hubble. Astronomer tror att den döende röda jättestjärnan ”kannibaliserade,” eller svalde, sin följeslagare, och att det ledde till den tjocka skivan som man ser.


För mer allmän information, följ denna länk, och för ESA:s pressmeddelande med bilder och videor, se här.

Text: Tom Callen