Tävling för dina elever! Fråga en astronaut om rymden – i rymden!

ESERO Sverige, Rymdstyrelsen och ESA är glada att kunna presentera en unik och spännande tävling! Den går ut på att ta fram frågor att ställa till astronauten Marcus Wandt i samband med att han befinner sig på den Internationella rymdstationen ISS. Frågorna kan handla om allt från vardagen i rymden till vetenskapliga upptäckter och utforskningen av universum. Var inte rädd att tänka utanför boxen!


Kreativitet, nyfikenhet och originalitet kommer att vara viktiga faktorer när de vinnande frågorna väljs ut. De elever som presenterar de mest intressanta och tankeväckande frågorna kommer sedan vinna äran att ställa dem direkt till Marcus vid ett så kallat Inflight call, det vill säga ett videosamtal med honom via videolänk när han är på ISS.

Så här enkelt är det att vara med

Skicka in frågor från dina elever via det här formuläret senast 6 oktober (OBS nytt datum).

Elever i grundskolan (F-9) och gymnasiet i skolor med verksamhet i Sverige är välkomna att delta.

Varje klass kan skicka in max 3 frågor. Vinnande elever kommer att få möjlighet att komma till Stockholm och själv ställa sin fråga till Marcus då han kopplar upp sig från ISS via videolänk under ett så kallat inflight call.

Resan till Stockholm ingår för den elev, och medföljande vuxen, som vinner och får möjlighet att ställa sin fråga till Marcus.


Vi ser fram emot att ta del av det ni skickar in och att ge er möjligheten att kommunicera direkt med en astronaut i rymden. Tävla med oss och låt era frågor skapa en brygga mellan er och Marcus Wandt, vår nästa svenska ESA-astronaut ombord på ISS!


Låt fantasin flöda och överraska oss med era frågor! Lycka till!

Mer om Marcus Wandt och hans rymdresa

I samarbete med den europeiska rymdorganisationen ESA och Rymdstyrelsen, kommer den svenska ESA-astronauten Marcus Wandt att genomföra en tvåveckors rymdresa till den internationella rymdstationen ISS från Kennedy Space Center i Florida. Syftet med resan är att bedriva nationell och internationell forskning i tyngdlöshet samt att främja intresset för rymden, vetenskap och teknik.


Det exakta datumet för flygningen är ännu inte fastställt, men målsättningen är att genomföra den under första halvan av 2024. Uppdraget har fått namnet ”Ax-3” av Axiom Space och ”Muninn” inom ESA, vilket kompletterar uppdraget ”Huginn” som utförs av ESA astronauten Andreas Mogensen från Danmark. Marcus Wandt kommer att delta i forskning och aktiviteter ombord på ISS och ansluta till pågående projekt, som till exempel det tyska rymdstyrelsens Surface Avatar, där astronauter tränar att styra robotar på marken från rymden.


Rymdstyrelsen har genomfört en särskild forskningsutlysning för att samla idéer om vilken forskning Marcus Wandt ska genomföra i rymden. Forskningsområdena inkluderar life science, atmosfärsforskning och interdisciplinär forskning med koppling till kognitionsvetenskap.


Marcus Wandt är en erfaren elektroteknikingenjör och stridspilot inom Försvarsmakten. Han är för närvarande chefstestpilot på Saab och har en passion för att vara med och driva tekniska innovationer och utmana gränserna för mänskligheten.

Marcus Wandt, foto: ESA

Tips på material att låta eleverna arbeta med som förberedelse inför att de tar fram frågor till Marcus

ISS Education kit
Läs mer om den Internationella rymdstationen, ISS
Forskning på ISS
Where is the International Space Station? (eng)


En film med Marcus Wandt och information om Muninn mission:
Film där Marcus Wandt berättar om sin träning
Muninn mission patch och namn (eng)
Artikel om Marcus Wandt i Populär Astronomi


Några filmer med Christer Fuglesang:
Astronauten svarar – en serie korta filmer där Christer Fuglesang svarar på frågor

Christer Fugesang äter godis i rymden
Fuglesang leker med pappersbollar i rymden
Christer Fuglesang leker med vatten i rymden


Marcus Wandt, Photo: ESA