”Jag älskar det kreativa skapandet i samband med kunskapen om hur allt fungerar”

William Johansson arbetar som Innovation Lead i gruppen Business & Technology Innovation på Swedish Space Corporation – SSC.


Vad fick dig att välja en karriär inom just ditt område?
”Drömmen har alltid varit att få jobba med ett kreativt jobb där teknik är en stor del. Att få göra detektivarbete för att skapa den perfekta lösningen är ett element jag verkligen vill ha i mitt arbetsliv, och då passar innovation management som handen i handsken. Att industrin jag jobbar i är just rymdindustrin gör det till en underbar kombination.”

Berätta kort om din arbetsplats och beskriv en typisk dag på arbetet.

”Jag jobbar på SSC:s huvudkontor i Solna, det är svårt att missa var vi ligger då vi har en stor raket utanför porten. Du hittar alla möjliga roller hos oss – på kontoret en våning upp, i laboratoriet där vi bygger experiment till våra sondraket- och ballongkampanjer på bottenvåningen. Detta är perfekt för mig som jobbar med innovation då jag enkelt kan hitta och få experttips i projekt jag jobbar med genom att bara gå runt och fråga. Min roll har inte så jättetypiska dagar, vilket är just det underbara! Att jobba med innovation gör att mina uppgifter kan ändras från dag till dag beroende på vilket problem eller vilken idé jag försöker utforska. Huvudsakligen handlar min roll om att hjälpa till att ta fram idéer till nya hållbara tjänster eller förbättra befintliga, att främja innovationskulturen bland alla kollegor, och driva samarbeten med akademi och andra företag.”

Vad gjorde du för att få det arbete du har idag?
”Eftersom min utbildning och kompetens kan appliceras på egentligen vilken industri som helst så var det nog väldigt viktigt när jag sökte rollen att jag motiverade varför det just är en tillgång till rymdindustrin och SSC.”

Vad tycker du bäst om med ditt arbete?
”Kombinationen av rymd och kreativitet, två saker som är oändliga och otroligt roliga. I mitt arbete får jag inte bara utföra mina uppgifter utifrån ett design thinking-mindset, utan jag behöver alltid lära mig något nytt för varje idé vi jobbar med för att kunna förstå helheten. Den sociala aspekten är också ett stort plus – att få prata med andra i industrin, akademin eller bara intresserade personer som gillar rymd.”

Vilka färdigheter har du mest nytta av i arbetet?
”Då jag jobbar med innovation management så är de viktigaste färdigheterna jag har nytta av kreativitet, teknisk kompetens, projektledning och design thinking.”

Vilket (vilka) var dina favoritämnen när du gick i skolan?
”De kurserna där jag fått vara kreativ har jag alltid varit mina favoritämnen i skolan. På universitetet så hade vi tillgång till en egen maskinverkstad, så favoritkurserna var alltid de där man gick från att tolka användarnas problem, idégenererade och succesivt byggde prototyper, till att man kom fram till en slutprodukt som man hade fått skapa med händerna.”

Om du fick välja utbildning om igen, skulle du välja den du har gått eller något annat?
”Jag är Civilingenjör inom teknisk design – en hybrid av maskiningenjör och produkt-/service-designer. Vilket passade mig perfekt! Jag älskar det kreativa skapandet i samband med kunskapen om hur allt fungerar. Även om civilingenjörsutbildningen var jobbig emellanåt så är jag nog för kunskapshungrig för att inte få båda delarna igen.”

Är det något från din utbildning som du haft stor nytta av i ditt nuvarande arbete/praktik?
”Massor då min utbildning var en perfekt blandning av ingenjörskunskap och tjänste-/produktdesign, så är nog det viktigaste att jag har kunskapen att förstå komplexiteten av tekniken som ligger till grund för våra tjänster och affärsområden, samtidigt som jag kan gräva på djupet i idébearbetningen och tjänsteutvecklingen för att skapa mervärde för användaren av tjänsten och oss som företag.”

Vilka råd skulle du ge till ungdomar som önskar göra karriär inom rymdområdet?

”Allt är inte rocket science, det behövs folk med utbildningar inom nästintill allt, ingenjörer, ekonomer, design, IT, HR, kommunikation, marknadsföring, affärsutveckling för att nämna några. Så studera först och främst något du verkligen vill och fortsätt ha intresset för rymden – för rymden som industri växer så det knakar, och kompetensen som söks därefter.”