”Jag gillar att kunna bidra med nya perspektiv”

Bild: ESA/Hubble & NASA, E. Shaya, L. Rizzi, B. Tully, et al.; CC BY 4.0

Intervju med Ceona Lindstein Amanuens som har en kandidatexamen i Teknisk Fysik på KTH och studerar slutet av master inom Aerospace Rymd. Vid sidan av studierna arbetar Ceona inom utåtriktad verksamhet/outreach på KTH Rymdcenter.


Vad fick dig att välja en karriär inom just ditt område?
”Jag har alltid varit intresserad av rymden och att försöka förstå hur allt fungerar och hänger ihop. Det är fascinerande hur mycket det finns att utforska. Eftersom jag studerar inom området så tänkte jag att det vore perfekt att utöka mitt kontaktnät inom rymdsektorn i Sverige med tjänsten på KTH Rymdcenter, och få en inblick i hur allting hänger ihop och vad som är aktuellt. Jag gillar att arbeta med och träffa nya människor, så att ordna event och skapa kontakter samtidigt som det är kopplat till rymden är en grym kombination.”

Berätta kort om din arbetsplats och beskriv en typisk dag på arbetet.
”Vi är två amanuenser på rymdcentret som jobbar aktivt tillsammans. Vi har ett nära samarbete med Christer Fuglesang, men också andra professorer och lärare från diverse intuitioner som är delaktiga centret. Varje månad ordnar vi öppna seminarier på KTH inom rymdtemat. Som amanuens håller vi bland annat koll på centrets sociala medier och framför allt vår hemsida, där vi delar kommande event och händelser. Sen är det såklart även en del mejl i farten inom olika frågor, idéer och samarbeten.”

Vad gjorde du för att få det arbete du har idag?
”Det var när jag letade sommarjobb efter kandidatexamensarbetet som jag blev rekommenderad denna tjänst av min dåvarande handledare Linda Eliasson. Hon hade tidigare jobbat med Rymdcentret och trodde att det skulle passa mig då jag är en väldigt utåtriktad person som gillar kreativitet. Jag tror att jag visade ett starkt intresse och positivitet för området och vad jag skulle kunna bidra med som kollega.”

Vad tycker du bäst om med ditt arbete?
”Jag gillar att kunna bidra med nya perspektiv som student och yngre person, och att få möjlighet att förverkliga mina idéer. Sedan är det underbart att bli lyssnad på och att ens tankar och åsikter faktiskt värderas och då få möjlighet att påverka samt förbättra organisationen i sin helhet och inte bara inom outreach.”

Vilka färdigheter har du mest nytta av i ditt arbete?
”Jag skulle nog säga att det är min sociala förmåga som hjälper mig mest – att jag är bekväm i de flesta sociala sammanhang. Jag är inte rädd för att vara rätt fram och visar tydligt mitt intresse och glädje, vilket jag tror bidrar till en lättsam och engagerad stämning. Sedan att jag är en problemlösare på alla sätt och vis, för det gör det möjligt att effektivisera och strukturera det mesta, vilket underlättar både för mig och andra.”

Vilket eller vilka var dina favoritämnen när du gick i skolan?
”Oj, svårt att säga. Om vi pratar gymnasiet så tyckte jag väldigt mycket var intressant och kul. Mina favoriter var nog matematik och fysik, men också samhällskunskap och historia. Jag tror att allt som är relaterat till att förstå vår omgivning vare sig det är naturvetenskap eller människokopplat.”

Om du fick välja utbildning om igen, skulle du välja den du har gått då? Varför? Varför inte?
”Jag tror det! Även om det har varit en ganska så svår utbildning, med mycket mer teoretisk matematik och fysik än jag hade väntat mig, så är det lite häftigt på något vis att man ändå har lyckats förstå det mesta. Jag har funderat på om det skulle varit lättare om jag valt exempelvis Farkost i stället, som är inom liknande områden och känns mer applicerbar och konkret. Men då hade jag inte fått all fysik som jag faktiskt var ute efter. Jag funderade ett tag på programmet Energi och Miljö, då jag brinner starkt för hållbarhet och en miljövänlig framtid, men tänkte då att det intresset kan jag återspegla var jag än hamnar i framtiden. Inom rymdteknik är det ganska mycket fokus på återanvändbara raketer, miljövänliga bränslen och rymdsituationsmedvetenhet.”

Är det något från din utbildning som du haft stor nytta av i ditt nuvarande arbete?
”Min utbildning har gett mig en större förståelse kring rymden och vad våra event och seminarier handlar om, vilket gör det lättare för mig att förmedla information och kunskap till studenter och följare. Den har också gett mig en ökad inblick i KTHs rymdrelaterade kurser som gör att jag kan bidra med en students perspektiv och därmed påverka skolans rymdverksamhet och utbildning för att gynna framtida rymdintresserade studenter.”

Vilka råd skulle du ge till ungdomar som önskar göra karriär inom rymdområdet?
”Det viktigaste tycker jag är att de ska gå efter vad som känns absolut roligast, eftersom rymdområdet är så brett kan du göra karriär inom det med väldigt olika bakgrund. Det kan vara allt från astronomi, elektroteknik, kemi till material eller geologi och geovetenskap. Sen ibland är det som verkar intressant och spännande inte alltid lika kul att utföra i praktiken. Mitt tips är att gå på rymd-evenemang för unga för att lära sig mer om de olika områdena som finns och ta reda på vad man tycker verkar kul att göra.”