Rykande bevis för jorden-månen-systemet

Är detta kvarlevorna av urtidsplaneten Theia som kolliderade med jorden?

I Stanley Kubricks science fiction-film ”År 2001 – ett rymdäventyr”, gräver astronauter ner sig 15 meter under ytan i den välkända månkratern Tycho. Där upptäckte de en hög svart monolit som orsakade en stor magnetisk anomali, en så kallad ”TMA-1” (Tycho Magnetic Anomaly-1). De utomjordingar som lämnat monoliten där ville meddela ”Gräv här!”. I vår egen tid och i verkligheten, gräver vi efter sanningar här på jorden när vi söker bevis för den kolliderande planeten Theia.


Stenplaneter och månar i solsystemet är olika till sin sammansättning. Vår egen måne har till exempel tätare områden under ytan. Satelliter som kretar runt månen har upptäckt dessa avvikelser i massan. Detsamma gäller för magnetfält där avvikelser också har kartlagts.


I en tidigare artikel berättar vi om Theia, den stora himlakroppen av planeten Mars storlek som slog in i jorden för cirka 4,42 miljarder år sedan. En del av jorden slogs av i kollisionen och resulterade i att vår måne bildades. Men hur är det i övrigt? Finns det annat som kan bevisa att jorden kolliderade med en himlakropp av ungefär samma storlek som Mars? Finns det något kvar av Theia?

Bild: Nasa


Det visar sig att det faktiskt kan finnas tecken på just det på jordens insida, i form av två stora koncentrationer av massa. De är kända sedan tidigare, men det är först nyligen som man sett att skillnaderna i verkar tyda på ”främmande” och inte ursprungligt material av vår planet.


Det verkar vara ett rimligt antagande att bitar av hett, smält material, från Theia kan ha bäddat in sig i jorden, när de två himlakropparna kolliderade med varandra. Hur djupt ligger i dessa bitar? De verkar ligga på cirka 2 900 kilometer djup, det vill säga mellan jordens smälta kärna och jordskorpan, en under den nuvarande kontinenten Afrika och den andra under Stilla havet.


För ge lite perspektiv på storlek och avstånd kan vi berätta att månens diameter är ca 3500 km. Det är ungefär lika långt mellan Stockholm och Lissabon, Portugal. Värt att tänka på är att vår planet såg helt annorlunda ut för miljarder år sedan, långt innan dagens välbekanta kontinenter och hav bildades.


För mer allmän information, följ den här länken, som innehåller en länk till den ursprungliga, extremt detaljerade vetenskapliga artikeln publicerad i den välkända tidskriften ”Nature”.