”Så även om jag är en ”vanlig” träningskille med ett träningsföretag så är jag nu också i rymdbranschen! Det är så kul!”

Fredric Lilljebjörn arbetar som projektledare för Mission X – vill du testa att träna och leva som en astronaut på månen, han är egen företagare, livsstilscoach och personlig tränare (PT). 

Foto: Karin M Persson


Vad fick dig att välja en karriär inom just ditt område?
Det här blir en lång historia. Jag har alltid haft mycket ”spring i benen” och alltid varit intresserad av rörelse och träning men började min arbetskarriär som snickare och hade träningen som hobby. När jag var 25 fick jag cancer i hjärnan och då bestämde jag mig för att när jag överlever detta så ska jag satsa på min dröm – att arbeta med träning och hjälpa andra människor till en hållbar livsstil.


Jag överlevde hjärntumören, slutade som snickare och utbildade mig till styrketräningsinstruktör, PT och löpcoach och fick jobb på ett gym här i Ludvika. Livet var på topp i fem år då cancern kom tillbaka – rejält – och jag fick genomgå en ny banbrytande vakenoperation i hjärnan med efterföljande behandling. Under cellgifterna var daglig träning det enda sättet som fick mig att må bra och det gick inte att mysträna – kroppen behövde  – konstigt nog – riktigt hård styrketräning. Efter ett pass kändes det som om jag inte längre gick på cellgifter och jag fick kraft att både fysiskt och psykiskt härda ut.


Jag besegrade cancern en andra gång – och med hjälp av fler utbildningar, många års arbetserfarenhet samt en enorm självupplevd kunskap om träningens betydelse vid rehabilitering så har jag nu tillsammans med min sambo startat ett eget företag som består av ett gym – där vi erbjuder personlig träning i grupp för alla på allas nivå och där träningsglädjen står i fokus. Tillsammans med min projektkollega Jenny Jansson på ESERO Sverige driver jag också flera projekt mot barn, ungdomar och vuxna där vi arbetar för en ”sund knopp i en sund kropp” genom att låta dem ”träna och arbeta som astronauter” på ett roligt och inspirerande sätt.


Så även om jag är en ”vanlig” träningskille med ett träningsföretag så är jag nu också i rymdbranschen!! Det är så kul!


Beskriv en typisk dag för dig på arbetet.

Jag går upp 04:00 och äter en god frukost och ger mig iväg till mitt gym ”Smedjan” där första morgonklassen som jag coachar är klockan 05:30. Andra klassen är 06:45 och vid 07:30 har jag tid för egen träning.

Sen är det dax att antingen jobba med rymdprojekten eller att planera de aktiviteter vi ska ha i företaget. Mycket av tiden går åt att svara på mail, arbeta via sociala medier, planera lektioner samt möten med människor från hela Sverige.


Vad gjorde du för att få det arbete du har idag?

På det mest osannolika viset egentligen men är ett bevis på hur något hemskt kan bli något superbra. Min projektkollega Jenny hade också cancer 2021 och i slutet av 2022 var hon så dålig efter alla cellgifter att hon kontaktade mig för att få hjälp med rehabträningen då hon visste att jag hade gått igenom samma sak och att jag arbetat med sådan träning efter det. 


Utifrån mina kunskaper och Jennys mål la vi upp ett träningsprogram för att stärka upp hennes kropp igen och redan efter ett par tillfällen insåg vi att vi var ett bra team och Jenny la upp ett förslag på ett projekt om träning och astronauter som hon ville testa och undrade om jag ville samarbeta med henne! Givetvis sa jag ”Ja!” – och sedan dess har vi hängt ihop i flera projekt.


Jennys träning då? Hon är starkare än någonsin!!


Vad tycker du bäst om med ditt arbete?

Att se utvecklingen hos barn och vuxna som jag tränar och glädjen i ögonen och att folk ska må bra och hitta sina bästa jag!


Vilka färdigheter har du mest nytta av i arbetet?

Att jag alltid är positiv och ser möjligheter där andra ser problem. Sen har jag förmågan att ge energi till andra och att kunna se när man behöver komma med det där lilla ”extra” till någon så de orkar lite till.


Vilket (vilka) var dina favoritämnen när du gick i skolan?

Hemkunskap, slöjd, gymnastik, svenska – jag älskar att skriva berättelser! – och bild.


Om du fick välja utbildning om igen, skulle du välja den du har gått eller något annat?

Nej, inte om jag hade varit som jag var då  – då passade bygg för mig för jag ville ha ett jobb direkt.

Men idag, hade jag nog valt teknikprogrammet med inriktning programmering/data. Jag gillar att skapa saker digitalt.


Är det något från din utbildning som du haft stor nytta av i ditt nuvarande arbete/praktik?

Ja, jag kan bygga saker, planera saker, är praktisk och jag är van att hantera alla sorters människor.  


Vilka råd skulle du ge till ungdomar som önskar göra karriär inom rymdområdet?

  • Hitta människor du känner direkt att du vill arbeta med och följ era drömmar!
  • Att våga prova!! Rymden är så mycket mer än vad man kan tro!

Man vet aldrig vart de tar en!

Att jag från ena dagen jobbade med träning och till den andra jobbar med rymden och astronautträning är ett bra exempel! Våga säg JA och lite på magkänslan!